Menu Sluiten

Hoe schrijf je een overtuigend IT-CV

Recruitment Tech 3 min. 2023.12.18

In de competitieve wereld van IT-recruitment, is je CV vaak het eerste contactpunt met potentiële werkgevers. Het is je kans om een sterke eerste indruk te maken en te laten zien waarom jij de ideale kandidaat bent voor de rol. Hier zijn essentiële tips voor het samenstellen van een CV dat opvalt in de IT-sector.

Structuur en opmaak

Kies een duidelijk format

Een goed IT-CV begint met een overzichtelijke structuur. Gebruik een professioneel en leesbaar lettertype zoals Arial of Calibri, en houd je CV idealiter binnen twee pagina’s. Een goed gestructureerd CV maakt gebruik van duidelijke koppen, bullet points en voldoende witruimte om de leesbaarheid te vergroten.

Persoonlijke gegevens

Begin met je naam, contactgegevens en, indien relevant, links naar je professionele online profielen zoals LinkedIn of een persoonlijke website. Vermijd het toevoegen van persoonlijke informatie die niet relevant is voor de baan, zoals leeftijd of burgerlijke staat.

Werkervaring

Benadruk relevante rollen

Licht je werkervaring uit in omgekeerde chronologische volgorde, met de nadruk op relevante IT-rollen. Voor elke rol, vermeld je functietitel, de naam van het bedrijf, de periode waarin je daar werkte, en een korte beschrijving van je verantwoordelijkheden en prestaties.

Specifieke resultaten en projecten

Binnen de IT-sector waarderen werkgevers kwantificeerbare prestaties en projectervaring. Gebruik specifieke voorbeelden, zoals het leiden van een succesvol project, het verbeteren van systeemprestaties, of het verhogen van de efficiëntie door technologische innovaties.

Opleiding en certificeringen

Academische achtergrond

Vermeld je academische kwalificaties, inclusief de naam van de instelling, de graad en het jaar van afronding. Voor recent afgestudeerden is het zinvol om belangrijke projecten of cursussen te benadrukken.

Professionele certificeringen

In de IT is voortdurende ontwikkeling essentieel. Inclusief relevante certificeringen, zoals Cisco, CompTIA, of Microsoft-certificaten, kan je CV versterken. Zorg ervoor dat je de meest recente en relevante certificeringen voor de beoogde rol benadrukt.

Vaardigheden en technologieën

Technische vaardigheden

Maak een aparte sectie voor technische vaardigheden. Hierin vermeld je programmeertalen, software, tools, en systemen waarmee je ervaring hebt. Wees specifiek; bijvoorbeeld, in plaats van alleen ‘programmeertalen’, vermeld ‘Java, Python, C++’.

Soft skills

In een sector waar teamwork en communicatie cruciaal zijn, moet je ook soft skills benadrukken. Vermeld vaardigheden zoals probleemoplossing, teamwerk, en tijdmanagement.

Referenties

Hoewel het niet altijd nodig is om referenties in je CV op te nemen, is het handig om ze paraat te hebben. Je kunt vermelden dat referenties beschikbaar zijn op aanvraag.

Proeflezen en aanpassen

Tot slot, lees je CV zorgvuldig op grammatica- en spellingsfouten. Pas je CV ook aan voor elke rol waarop je solliciteert, met de nadruk op de meest relevante ervaringen en vaardigheden voor die specifieke positie. Door deze richtlijnen te volgen, creëer je een sterk, relevant IT-CV dat je helpt om op te vallen in het veld van IT-recruitment.