Menu Sluiten

Software Testing in de huidige arbeidsmarkt

Tech 6 min 2023.04.06

Barnes is gespecialiseerd in Software Testing. Hierdoor krijgen we veel mee van trends en hebben we grondige kennis van de arbeidsmarkt. Ben jij benieuwd hoe het er nu aan toe gaat? Lees dan dit blog.

Softwaretesten is het controleren, bewaken en verbeteren van de kwaliteit van de opgeleverde software. Vervolgens bepaal je of de software voldoet aan de kwaliteitseisen om te releasen. Er zijn veel verschillende soorten van softwaretesten waaronder functioneel testen, geautomatiseerd testen, integratietesten, acceptatietesten, ketentesten en unittesten. De functie software tester kent ook veel verschillende benamingen, denk hierbij aan software tester, qualiy assurance (qa) eningeer, agile tester of test automation engineer.

Organisaties hechten steeds meer waarde aan de kwaliteit van hun producten, deels omdat de eindgebruikers steeds kieskeuriger worden. Het testen van de software is een zeer belangrijk onderdeel van het softwareontwikkelproces. Het zorgt ervoor dat de software van organisaties betrouwbaar en gebruiksvriendelijk is.

Organisaties hechten steeds meer waarde aan de kwaliteit van hun producten, deels omdat de eindgebruikers steeds kieskeuriger worden.

Lieke Verheij

Het doel van een QA engineer is om de beoogde kwaliteit te waarborgen voor de gemaakte applicaties. Een software tester is vaak onderdeel van een scrum team waarin hij of zij samen met developers schakelt over de kwaliteit van de software. Daarnaast schakelt een tester vaak met eindgebruikers of stakeholders om onder andere op de hoogte te blijven van hun wensen en de gebruiksvriendelijkheid. Het takenpakket van de software tester is compleet afhankelijk van de focus van het bedrijf. Het kunnen taken zijn zoals het handmatig uitvoeren van testen en het coördineren van het testproces. Andere taken kunnen zijn het opzetten van een geautomatiseerde teststraat met testtooling (bijvoorbeeld Selenium, Cypress, Specflow of TOSCA). Het doel van testautomation is het versnellen van het testproces waarbij ook de kwaliteit gewaarborgd blijft.

Welke vaardigheden moet een Software Tester hebben?

Als test engineer is het erg belangrijk om goede communicatie skills te bezitten. Hierdoor kan je makkelijk schakelen met je team, stakeholders en eindgebruikers. Als je jouw visie goed kunt overbrengen, komt dit ten goede aan de applicatie. Daarnaast moet de testplanning op orde zijn zodat er geen verassingen komen wanneer er onverwachte bugs optreden. Als software tester wordt er van je gevraagd het overzicht te behouden over de applicatie en wie met wat bezig is. Hierdoor zal je soms met een helicopterview over je team(s) heen moeten kunnen kijken. Software tester is een belangrijke rol binnen bedrijven.

Wat is de achtergrond van een Software Tester?

In tegenstelling tot veel IT-vacatures is het bij een software test vacature geen noodzaak om een ICT-achtergrond te hebben qua studie. Een software tester kan elk soort studieachtergrond hebben. Wel wordt er vaak in de markt een HBO/WO werk- en denkniveau gevraagd. Het is belangrijk dat je als software tester een andere invalshoek hebt dan de rest om zo gemakkelijker de fouten te kunnen ontdekken.

Wel zie je vaak terug bij jobs van geautomatiseerd tester dat deze specialisten een IT-achtergrond hebben. Dit komt omdat bij deze functie een stuk programmeerwerk bij komt kijken. In de testwereld zijn er ook certificaten die je kan behalen die een niveau/methodiek aangeven wat je beheerst. Dit zijn ISTBQ en TMap. Voor beiden heb je meerdere certificaten die je kunt behalen die verschillende niveaus aantonen.

Wat verdien je als Software Tester?

Als software tester is het salaris erg afhankelijk van wat voor functie je bekleedt binnen een bedrijf. Zo liggen de salarissen van functioneel tester, test coördinator en testautomatiseerder erg uit elkaar. Daarnaast heb je verschillende niveaus in senioriteit als specialist. Bij een traineeship/junior test functie ligt de salarisindicatie tussen de € 30.000, – en € 45.000, -. Als senior tester kan je groeien naar ongeveer een jaarsalaris van € 85.000, – . Nu heb je bij elke organisatie ook een wisselend secundair arbeidspakket wat nog veel verschil kan maken. Hierdoor moet je altijd kijken naar het totaalplaatje van de job. Als je de keuze hebt gemaakt om als freelancer aan de slag te gaan, werk je tegen een uurtarief. Hier is het uurloon afhankelijk van de opdracht en dit kan erg uiteenlopen. Mocht je willen weten wat voor opdrachten Barnes nu voor jou open heeft staan, dan kan je altijd contact opnemen met één van onze consultants!

Waar werken Software Testers?

Als tester kan je bij veel verschillende organisaties aan de slag. Zo heeft Barnes banen bij startups en grote multinationals in heel Nederland. Sectoren waar je aan kan denken zijn: finance, duurzaamheid, maatschappelijk, security, e-Commerce, onderwijs en logistiek. Ben je bezig met je zoektocht naar een nieuwe job? Zoek dan direct tussen onze openstaande banen en solliciteer met je cv op een functie die jou aanspreekt! Mocht je nog niet zeker weten of je wilt solliciteren, neem contact op met een consultant voor een oriënterend gesprek! Wil je op de hoogte blijven van nieuwe vacatures in de markt, laat dan hieronder je gegevens achter.