Menu Sluiten

Hoe kun je je het best voorbereiden op een sollicitatie? 6 tips!

Recruitment 6 min 2023.04.07

Ben jij uitgenodigd op een sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd! Jij krijgt nu de mogelijkheid om kennis te maken met jouw misschien wel toekomstige werkgever. Maar, hoe zorg je dat jij eruit springt?

In deze eerste kennismaking heb jij de kans om de werkgever te laten zien dat jij de perfecte match voor de baan bent. Om dat te laten zien helpt een goede voorbereiding natuurlijk enorm. In dit artikel helpen wij jou hiermee verder zodat jij straks helemaal voorbereid naar je sollicitatie toe kunt gaan en de baan zo binnen sleept!

Tip 1: Lees de vacature nog eens goed door

De eerste stap in het voorbereidingsproces is om terug te gaan naar de functiebeschrijving. Lees hem nogmaals goed door en kijk naar de gevraagde competenties in de vacature. Visualiseer hiermee een duidelijk beeld van hoe de werkgever zijn perfecte kandidaat voor zich ziet. Probeer vergelijkingen tussen jou en die perfecte kandidaat te vinden zodat je dit kunt vertellen tijdens je sollicitatiegesprek.

Handig om te weten! Vaak worden er tijdens het sollicitatiegesprek vragen gesteld, die aan de functiebeschrijving relateren.

Emma, Corporate Recruiter

Tip 2: Doe goed onderzoek naar het bedrijf

Een van de belangrijkste stappen bij het voorbereiden op een sollicitatiegesprek is om meer te weten te komen over het bedrijf waarvoor je solliciteert. Je hebt misschien bij het schrijven van je sollicitatie / motivatiebrief al enig onderzoek naar het bedrijf gedaan, maar wat opheldering kan nooit kwaad. Hieronder vind je een checklist met punten die belangrijk kunnen zijn bij het onderzoeken van het bedrijf.

  • Scan de gehele website: De meeste informatie kun je vinden op de website van het bedrijf. Je vindt hier bijvoorbeeld de geschiedenis, waarden, en de missie en visie van het bedrijf. Bij dit laatste punt kun je meer inzicht krijgen in de toekomstige doelen en plannen van het bedrijf. Hierop kun je inspelen door te laten merken dat je een langetermijninverstering voor de werkgever bent.
  • Je gesprekspartner: Als je al weet wie je gesprekspartner is, kun je van tevoren al wat onderzoek doen over dit persoon. Bekijk zijn / haar LinkedIn pagina om meer te weten te komen over je gesprekspartner. Zo kun je te weten komen hoe je gesprekspartner eruit ziet, of hij/zij iets bijzonders heeft gedaan, en of hij/zij misschien iets over zijn/haar interesses deelt.
  • Concurrentie: Kom erachter wie de belangrijkste concurrenten van het bedrijf zijn en hoe zij zich tegenover elkaar presteren.
  • Social media en online aanwezigheid: Bekijk hoe het bedrijf zich online neerzet. Welke soort berichten worden gepost? Hoe wordt er met klanten gecommuniceerd? Hoe scoort het bedrijf in Google reviews?
  • Nieuwsbrief: Door het checken van hun nieuwsbrief ben je up-to-date met de laatste veranderingen binnen het bedrijf.

Tip 3: Bereid een goede introductie voor

Als het sollicitatiegesprek begint is het belangrijk om een goede eerste indruk te maken. Je hebt niet uren de tijd om jezelf te bewijzen en bovendien weten werkgevers binnen de eerste negentig seconden al of ze de sollicitant willen of niet. Vaak wordt er in het begin van het gesprek gevraagd om jezelf voor te stellen. Vertel in deze korte introductie wat over jezelf zoals je opleiding en hobby’s en vertel over werkgerelateerde aspecten zoals je werkervaring, trainingen, behaalde prestaties, wat je maar kunt bedenken om je werkgever enthousiast te maken!

Schrijf voor je gesprek alles even uit of oefen het gesprek eens met een vriend of vriendin. Zo weet je straks precies wat je wilt zeggen en is de kans dat je stottert of veel ‘uh’ gebruikt minimaal.

Tip 4: Bereid je voor op vragen die eventueel gesteld kunnen worden

Geen een sollicitatiegesprek is hetzelfde, maar je kunt ervan uitgaan dat bij elk sollicitatiegesprek een hoop vragen worden gesteld. Hiervoor is het handig om van tevoren antwoorden op veelgestelde vragen voor te bereiden. Hieronder hebben we voor jou een lijst met de meest voorkomende vragen tijdens een sollicitatiegesprek opgesteld.

  • Kun je iets vertellen over jezelf?
  • Wat zijn jouw sterke en zwakke punten?
  • Wat maakt jou geschikt voor deze functie?
  • Waar zie je jezelf over vijf jaar?
  • Waarom moeten wij jou aannemen?
  • Waarom heb je op deze functie gesolliciteerd?
  • Hoe zou een vriend jou omschrijven?
  • Waarom stop je bij je huidige baan?
  • Hoe functioneer je binnen een team?
  • Heb je zelf nog vragen?

Tip 5: Bedenk een paar vragen voor het bedrijf

Aan het eind is er altijd nog tijd om jouw vragen aan het bedrijf te stellen. Om een goede laatste indruk achter te laten is het handig om wat vragen voor te bereiden. Dit laat zien dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf en serieus bent over de functie. Daarnaast kun je ook een beter beeld krijgen van het bedrijf en of de functie goed bij jou past. Vragen die je zou kunnen stellen zijn:

  • Kun je een beeld schetsen van een typische werkdag?
  • Wat vind je het leukst aan het werken bij dit bedrijf?
  • Kun je mij wat meer vertellen over mijn voorganger?
  • Waarom ben je bij het bedrijf gestart en hoe lang werk je hier al?
  • Hoe zou je de werkcultuur beschrijven?

Tip 6: Denk na over passende kleding

Een eerste indruk maak je niet alleen met verbale en non-verbale communicatie. Je uiterlijk speelt ook een belangrijke rol hierbij. Denk dus na over wat je gaat dragen. Check of er een dresscode is voor het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert. Over het algemeen is het beter om te kiezen voor nette en conservatieve kleding in neutrale kleuren. Vermijd opvallende accessoires en overdreven make-up.

Met deze tips ben jij helemaal klaar om je sollicitatiegesprek in te gaan en die droombaan binnen te slepen! Vergeet niet om zelfverzekerd en enthousiast te zijn tijdens het gesprek en te laten zien waarom jij de perfecte match voor de functie bent.

Veel succes met solliciteren en remember: you got this!