Menu Sluiten

Wat te doen tegen zenuwen bij een sollicitatiegesprek?

Recruitment 4 min 2023.06.28

Je zit op de bank achter je laptop tussen wat vacatures te scrollen en plotseling kom je een vacature tegen die perfect bij jou past. Je stuurt direct je CV en motivatie op en krijgt binnen enkele dagen een berichtje terug dat je uitgenodigd bent voor een gesprek! Hoewel je super blij bent met het goede nieuws, beginnen er ergens ook zenuwen op te komen. Dit is heel normaal, uit onderzoek is zelfs gebleken dat 93% van de sollicitanten zich nerveus voelt voor / tijdens een sollicitatiegesprek. Val jij onder die 93%? Geen paniek! Met deze 6 tips helpen wij jou om zo relaxed mogelijk je sollicitatiegesprek in te gaan.

Stap 1: Wees goed voorbereid op je sollicitatie

Een goede voorbereiding is het halve werk. Een grote reden van zenuwen voor het interview is de angst voor het onwetende. Vind daarom zo veel mogelijk uit over het bedrijf waar je op gesprek gaat. Lees artikelen over het bedrijf, bekijk hun website & socials, doe research naar de persoon met wie je een gesprek hebt etc. Bereid zelf ook voor wat je wilt zeggen, dus bedenk van tevoren goed wat je skills zijn en waarom jij goed bij het bedrijf zou passen. Om je volledig voor te bereiden op de sollicitatie raden we je aan deze blog te lezen. Hierin hebben we een stappenplan gemaakt om jou klaar te stomen voor je sollicitatiegesprek.

Stap 2: Stippel je dag goed uit op de dag van je sollicitatie

Zorg dat je je dag goed uitgestippeld hebt zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan. Bedenk een dag van tevoren al wat je wilt dragen zodat wanneer je wakker bent je over dat soort kleine dingen niet meer hoeft na te denken. Probeer ook, wanneer mogelijk, je sollicitatie zo vroeg mogelijk in te plannen. Hoe vroeger je de sollicitatie inplant, hoe eerder je ervan af bent, wat voorkomt dat je er de gehele dag over gaat stressen. Slaap de dag voor het interview op tijd zodat je de dag erna alert bent en plan voor jezelf iets leuks voor na het gesprek om naar uit te kijken. 

Stap 3: Oefen het gesprek van tevoren

Oefening baart kunst. Ga voor de spiegel staan en vertel hardop het verhaal wat je wilt vertellen op je sollicitatie. Blijf dit een paar keer oefenen en wanneer mogelijk vraag dan een bekende om het gesprek een paar keer met je door te lopen. Laat hem / haar ook vragen aan jou stellen zodat jij van tevoren goed kan bedenken hoe je de vragen wilt beantwoorden. Hoe vaker je dit oefent, hoe beter je hierin wordt.

Stap 4: Neem een spiekbriefje mee

Door alle zenuwen kan het zijn dat je misschien een black-out krijgt tijdens je gesprek. Om dit te voorkomen of om je geruster te stellen kun je een spiekbriefje meenemen naar je sollicitatie. Zet op dit briefje alle punten die je wilt bespreken tijdens het gesprek.

Tip: Schrijf het op! Door het op te schrijven is de kans groter dat je het onthoudt.

Stap 5: Let op wat je tegen jezelf zegt en let op je ademhaling 

Woorden hebben invloed op hoe jij je voelt en op je gedrag. Hierom is het dus belangrijk dat je goed oplet wat je tegen jezelf zegt voor je een interview hebt. De meest effectieve manier hiervoor is voor een spiegel te staan en positieve affirmaties te zeggen, zoals: ik ben perfect voor deze positie of ik ben de perfecte kandidaat. Dit kan de eerste paar minuten wat raar voelen, maar als je dit volhoudt merk je dat jij je na een tijdje daadwerkelijk beter en zelfverzekerder begint te voelen. 

Ademhalingsoefeningen helpen vaak bij het verminderen van stress. Probeer 30 minuten voor je sollicitatiegesprek even een momentje voor jezelf te nemen en probeer in deze tijd volledig op je ademhaling te letten. Door dit te doen verlaag je je hartslag en krijg je een kalm gevoel over je heen.

Stap 6: Vertel dat je zenuwachtig bent

Het gesprek begint nu echt. Om de spanning er wat af te halen zou je de werkgever kunnen vertellen over je zenuwen. Werkgevers hebben hier vaak begrip voor plus ze nemen daarom vaak het voortouw aan het begin van het gesprek zodat jij eerst even rustig op adem kan komen.

Conclusie

Het is volkomen normaal om nerveus te zijn voor een sollicitatiegesprek, maar met de gegeven voorbereiding en strategieën kun je je zenuwen onder controle houden. Door stapsgewijs te werken aan je voorbereiding, je dag goed te plannen, het gesprek te oefenen, een spiekbriefje mee te nemen, positieve affirmaties te gebruiken en op je ademhaling te letten, kun je meer ontspannen het gesprek ingaan. 

Onthoud dat een sollicitatiegesprek ook een kans is om jezelf te laten zien en je vaardigheden en ervaringen te delen. Met de juiste voorbereiding en een positieve mindset kun je het gesprek met vertrouwen tegemoet gaan. Veel succes!