Zit jij erover na te denken om van start te gaan als freelancer? Dan is dit blog perfect voor jou! Freelancer worden is een stuk makkelijker dan je waarschijnlijk denkt. In dit blog vertellen wij jou alle punten waar je op moet letten wanneer je wilt beginnen met freelancen. Van inschrijven bij de KvK tot het vinden van opdrachtgevers, je leest het hier allemaal.
Een freelancer is een tijdelijke ‘werknemer’ bij een bedrijf. Hij/zij wordt ingehuurd door het bedrijf om te werken aan een project. De freelancer laat zich dus tijdelijk inhuren om aan de slag te gaan met een project en blijft bij het bedrijf tot hij/zij het project heeft afgerond.
Het zijn van een freelancer brengt vele voordelen met zich mee, als je nog twijfelt of je je afvraagt waarom mensen freelancer willen worden raad ik je aan om de lijst hieronder een keer door te lezen, hierin worden de grootste voordelen benoemd.
Denk aan redenen waarom je freelancer wilt worden, en wat voor dienst je zou willen verlenen
Wanneer je wilt gaan beginnen als freelancer is het belangrijk om redenen te bedenken waarom je dit wilt gaan doen. Is het om wat extra bij te verdienen? Is het om een bepaalde levensstijl te hebben? Zorg ervoor dat je vanaf het begin je doel duidelijk hebt zodat je met goede energie en motivatie deze nieuwe stap ingaat.
Probeer ook te begrijpen hoe je een bedrijf met jouw skills zou kunnen helpen. Sta in hun schoenen en probeer te ontdekken wat hun probleem is en wat jij kunt doen om te helpen dit probleem op te lossen. Ben je hierover uit? Ga dan naar de volgende stap!
Schrijf een business plan
Deze stap wordt vaak overgeslagen maar kan heel belangrijk zijn voor je je officieel gaat inschrijven bij de KvK. De kans is groot dat je je niet volledig aan je plan gaat houden, maar het is alsnog handig om een plan uit te schrijven. Je kunt daardoor bijvoorbeeld checken of je niks vergeten bent, kijken of het logisch klinkt en je zou het kunnen gebruiken als presentatie van je bedrijf.
Schrijf je in bij de KvK
Nu al het voorwerk is gedaan kun je het officieel maken door jezelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel! Je maakt digitaal een afspraak en bezoekt een kantoor bij jou in de buurt. Hierbij krijg je je eigen KvK en belastingnummer als ondernemer. Je kunt je 1 week voor de start van je bedrijf inschrijven.
Ga verder met de laatste voorbereidingen zodat je niet voor verrassingen komt te staan
Nu je je hebt ingeschreven bij de KvK kun je jezelf officieel freelancer noemen… Gefeliciteerd! Je moet nu als freelancer alleen nog wel aan wat nodige dingen denken voor je officieel van start gaat. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van een verzekering, je administratie, pensioen etc.
Administratie:
Een van de minder leuke onderwerpen wanneer je begint met freelancen maar helaas wel moet gebeuren. De administratie. Je zou alles zelf kunnen regelen door al je bonnetjes en facturen te bewaren en dat bij te houden in Excel, maar er bestaan nu gelukkig ook verschillende online boekhoudprogramma’s die je hiermee kunnen helpen om de administratie voor jou gemakkelijker en sneller te maken.
Tip: Begin wel vanaf dag 1 goed met het bijhouden van je administratie, dit kan voorkomen dat je te laat bent met het indienen van (inkomsten)belastingaangifte plus het scheelt je in de toekomst weer tijd.
Een zakelijke bankrekening
Het is niet verplicht maar een zakelijke bankrekening kan het doen van je administratie een stuk gemakkelijker maken. Als je ervoor gekozen hebt om je administratie via een online boekhoudprogramma te doen kan een zakelijke bankrekening handig zijn. Je kunt deze rekening namelijk koppelen aan het programma waardoor transacties automatisch worden bijgehouden en verwerkt in je boekhouding.
Verzekering
Het hebben van een goede verzekering is als freelancer erg belangrijk. Omdat je geen vaste werkgever hebt, val je niet onder de collectieve werknemersverzekering. Je moet dus voor jezelf goed onderzoek doen om te zien welke verzekering goed bij jou past. Bij het aansluiten van deze verzekeringen kun je risico’s dekken zoals wanneer je tijdelijk arbeidsongeschikt bent door bijvoorbeeld een gebroken pols of doordat je bijvoorbeeld per ongeluk koffie over je laptop heen gooit.
Pensioen
Ook is het regelen van je pensioen een handig punt om op te letten als je begint met freelancen (dit is overigens niet verplicht). Omdat je niet bij een vaste werkgever aan de slag bent die een pensioen voor je regelt, moet je je eigen pensioen regelen. Er bestaan verschillende websites die je kunnen helpen met het bepalen hoeveel geld je links wilt leggen voor je pensioen. Neem een kijkje op een van die websites en bereken jouw pensioen.
Bepaal een uurtarief
Denk goed na over hoeveel jouw talent waard is. Soms is dit moeilijk in te schatten dus het is verstandig om te kijken wat de concurrenten vragen voor hun diensten.
Tip! Denk niet dat je laag moet beginnen om klanten aan te trekken. Wanneer je te laag begint en later omhoog gaat naar een normaal tarief kunnen veel klanten dit niet waarderen. Ook wordt een lage prijs vaak geassocieerd met een lage kwaliteit.
Zorg dat je gevonden wordt maar ga zelf ook opzoek
Nu alles zo goed als klaar is, is het wel belangrijk dat klanten je kunnen vinden. Je kunt dit natuurlijk doen om offline te gaan netwerken en zo je klantenbase uit te breiden, alleen de laatste jaren wordt online netwerken steeds bekender. Opdrachtgevers kunnen nu gewoon vanaf hun laptop op zoek gaan naar de geschikte freelancer voor hun job. Daarom is het belangrijk om een goed portfolio op te bouwen waarbij je jezelf kunt onderscheiden van de rest. Als je daar hulp bij nodig hebt raad ik je aan om ons blog hierover te lezen!
Naast dat het belangrijk is dat je dus online vindbaar bent, is het ook belangrijk om zelf op zoek te gaan naar opdrachtgevers. Schrijf je in bij verschillende platforms waarop opdrachtgevers jou kunnen vinden, ga offline netwerken, en probeer goed contact te houden met de opdrachtgevers waarmee je al een keer samengewerkt hebt. Wanneer ze tevreden over je waren, kunnen ze wellicht wel weer naar jou toe komen met een nieuwe opdracht.
Zoals je kunt lezen is het starten als freelancer helemaal niet zo lastig. Een goede voorbereiding is tevens wel van belang. Na het volgen van deze stappen ben jij straks helemaal voorbereid om aan de slag te gaan als freelancer. Ben jij als ICT’er op zoek naar een freelance opdracht? Neem dan eens een kijkje in onze vacaturelijst en zie of er iets voor jou bij zit!